Numerical and analytical modeling of Fourier domain mode-locked lasers
Numerische und analytische Modellierung Fourierdomänenmodengekoppelter Laser
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Jirauschek, Christian (Dr.)
Jirauschek, Christian (Dr.); Finley, Jonathan J. (Prof., Ph.D.)
PHY Physik
The main objective of this work is the numerical and analytical modeling of Fourier domain mode-locked (FDML) lasers. The numerical simulations that solve the FDML propagation equation using a split-step Fourier algorithm, can be used to investigate the formation of a stationary state and the  dependence of the instantaneous linewidth on various physical effects. The results are verified by comparison with available experimental data. A key result is that the instantaneous linewidth is not domin...    »

Das Hauptziel dieser Arbeit ist die numerische und analytische Modellbildung Fourierdomänen-modengekoppelter (FDML) Laser. Die numerischen Simulationen, welche die FDML-Propagationsgleichung mit Hilfe eines Split-Step-Fourier-Algorithmus lösen, werden verwendet, um die Bildung eines stationären Betriebszustandes und die Abhängigkeit der instantanen Linienbreite von verschiedenen physikalischen Effekten zu untersuchen. Die Ergebnisse werden durch Vergleich mit vorhandenen experimentellen Daten ve...    »

21.03.2013