Microwave Metamaterials: Superlensing and Design of Low Reflection Coatings
Mikrowellen-Metamaterialien: Superlinse und Design von Antireflexionsbeschichtungen
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Russer, Peter (Prof. Dr.)
Russer, Peter (Prof. Dr.); Bungartz, Hans-Joachim (Prof. Dr. habil.); Hoefer, Wolfgang J. R. (Prof. Dr.)
ELT Elektrotechnik; WER Werkstoffwissenschaften
Metamaterials are artificially engineered materials that have properties not attainable with naturally occurring materials, such as a negative refractive index. They enable the design of novel microwave devices, which cannot be realized on the basis of naturally occurring materials. The imaging properties of a metamaterial superlens and the design of metamaterial low reflection coatings are investigated in this work. A planar negative refractive index metamaterial slab focuses waves emitted from...    »

Metamaterialien sind künstliche Materialien mit in der Natur nicht vorkommenden Eigenschaften, wie z. B. negativem Brechungsindex. Sie ermöglichen die Realisierung von neuartigen Produkten der Mikrowellentechnik, die auf der Basis natürlicher Materialien nicht hergestellt werden können. Die Abbildungseigenschaften einer Metamaterial-Superlinse und die Gestaltung Metamaterial-basierter Antireflexionsbeschichtungen werden in dieser Arbeit untersucht. Eine ebene Platte aus einem Metamaterial mit ne...    »

24.07.2012