Originaltitel:
Mimikerkennung mit Hilfe eines dreidimensionalen Gesichtsmodells
Fakultät für Informatik
Radig, Bernd (Prof. Dr.)
Radig, Bernd (Prof. Dr.); Klinker, Gudrun Johanna (Prof., Ph.D.)
Fachgebiet:
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Stichworte:
Facial Expression Analysis, Image Understanding
Übersetzte Stichworte:
Bildverstehen, Mimikerkennung
Schlagworte (SWD):
Mimik; Bildverstehen
TU-Systematik:
DAT 760d
Kurzfassung:
This thesis covers facial expression recognition from camera images to improve human-machine communication. A three-dimensional face model, which is fitted to the image, is used for this task. Automated facial expression recognition systems are confronted with two characteristic challenges: In contrast to artificial objects, human faces differ a lot with respect to appearance and shape. Furthermore, because obtaining natural training data is difficult, most databases provide only acted facial ex...    »