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Original title:
Effect of fat contact and changes in the aqueous phase of emulsions on high pressure inactivation of Lactobacillus plantarum
Translated title:
Einfluss von Fettkontakt und Veränderungen in der wässrigen Phase von Emulsionen auf die Hochdruckinaktivierung von Lactobacillus plantarum
Author:
Reitermayer, Dominik
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 020d
Abstract:
The combined effect of fat and aqueous phase parameters NaCl, sucrose, pH and protein on the high pressure inactivation of Lactobacillus plantarum was assessed in oil-in-water emulsions. Rapeseed oil caused sporadic matrix- and strain-specific changes in inactivation efficiency. Preconditioning by contact with rapeseed oil, oleic acid or Tween 80 reduced high pressure inactivation. Tween 80 decreased fatty acid biosynthesis, enhanced growth, changed the cellular fatty acid profile, and alleviate...     »
Translated abstract:
In Öl-In-Wasser-Emulsionen wurde die Kombination aus Fett und den Wässrige-Phase-Parametern NaCl, Saccharose, pH und Protein in Bezug auf die Hochdruckinaktivierung von Lactobacillus plantarum untersucht. Rapsöl führte zu sporadischen matrix- und stammspezifischen Änderungen in der Inaktivierung. Vorkonditionierung durch Rapsöl, Ölsäure oder Tween 80 verringerte die Hochdruckinaktivierung. Tween 80 führte zu verminderter Fettsäuresynthese, verstärktem Wachstum, verändertem Fettsäureprofil und m...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1520584
Date of submission:
22.10.2019
Oral examination:
22.01.2020
File size:
16388938 bytes
Pages:
243
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20200122-1520584-1-8
Last change:
21.02.2020
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