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Original title:
Bacterial β-glucan - Applicability for in situ enriched sourdoughs and molecular background of the biosynthesis and degradation 
Translated title:
Bakterielles β-Glukan - Anwendbarkeit für in situ angereicherte Sauerteige und molekulare Hintergründe zur Biosynthese und Abbau 
Year:
2022 
Document type:
Dissertation 
Institution:
TUM School of Life Sciences 
Advisor:
Ehrmann, Matthias (Prof. Dr.) 
Referee:
Ehrmann, Matthias (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
β-Glucan, Lactic acid bacteria, Sourdough 
Translated keywords:
β-Glukan, Milchsäurebakterien, Sauerteig 
TUM classification:
BIO 250 
Abstract:
Next to plants and fungi, some bacteria are able to produce β-glucan. In this study, two lactic acid bacteria species Levilactobacillus brevis and Pediococcus claussenii were investigated for their suitability for in situ enrichment of sourdoughs. For this purpose, their adaptability, optimal conditions, and molecular background of β-glucan synthesis were determined. Postulated β-glucan degradation could not be demonstrated with the model organism L. brevis. However, despite relatively low β-glu...    »
 
Translated abstract:
Neben Pflanzen und Pilzen sind auch einige Bakterien in der Lage β-Glukan zu bilden. In dieser Arbeit wurden zwei entsprechende Stämme der Milchsäurebakterien-Spezies Levilactobacillus brevis und Pediococcus claussenii auf ihre Eignung zur in situ Anreicherung von Sauerteigen untersucht. Hierzu wurden ihre Durchsetzungsfähigkeit, die optimalen Bedingungen und der molekulare Hintergrund der β-Glukan Synthese ermittelt. Ein postulierter β-Glukan-Abbau konnte im Modelorganismus L. brevis nicht gez...    »
 
Oral examination:
26.07.2022 
File size:
7874304 bytes 
Pages:
179 
Last change:
17.08.2022