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Original title:
Hydro-, Alco- and Aerogels from Potato and Whey Proteins
Original subtitle:
Correlation between Protein Interactions and Rheological Properties
Translated title:
Hydro-, Alco- und Aerogele aus Kartoffel- und Molkenproteinen
Translated subtitle:
Zusammenhang zwischen Proteininteraktionen und rheologischen Eigenschaften
Author:
Andlinger, David Julian
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Smirnova, Irina (Prof. Dr.); Först, Petra (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
rheology; whey; potato; protein; patatin; aggregation; gelation; supercritical drying; ethanol; texture; microstructure; protein interactions; disulfide; unfolding; hydrophobic effect; storage modulus; elasticity;
Translated keywords:
Rheologie; Molke; Kartoffel; Protein; Patatin; Aggregation; Gelierung; superkritische Trocknung; Ethanol; Textur; Mikrostruktur; Proteinwechselwirkungen; Disulfid; Entfaltung; hydrophober Effekt; Speichermodul; Elastizität;
TUM classification:
LAN 820
Abstract:
Potato protein unfolding, aggregation, and gelation were investigated. The results were used to develop novel structures from whey and potato protein solutions with and without the presence of ethanol. The feasibility to produce aerogels from these systems was shown and allowed for unique insights into the microstructure-formation. Differences in gelation behavior between whey and potato proteins could be correlated with changes in protein interactions. A mechanistic description between protein...     »
Translated abstract:
Auffaltung, Aggregation und Gelierung von Kartoffelprotein wurden untersucht. Die Ergebnisse wurden genutzt, um Konzepte für neuartige Strukturen aus Molke- und Kartoffelproteinlösungen mit und ohne Ethanol zu entwickeln. Aus diesen Proteinsystemen wurden Aerogele erzeugt, was einzigartige Einblicke in die Mikrostrukturbildung erlaubte. Unterschiede im Gelierverhalten von Molken- und Kartoffelproteinen konnten mit Veränderungen der Proteininteraktionen erklärt werden. Ein mechanistischer Zusamme...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1637559
Date of submission:
20.12.2021
Oral examination:
28.06.2022
File size:
10004411 bytes
Pages:
226
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220628-1637559-1-4
Last change:
12.08.2022
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