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Original title:
Molekulare Charakterisierung der altersbedingten Trübungsbildung in Bieren
Translated title:
Molecular characterization of age-related haze formation in beer
Author:
Bächler, Benedikt Jürgen
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Bier; Biertrübung; Kolloidale Stabilität; Haltbarkeit; LCMS; Oxalsäure; Oxalatoxidase; Eisen
Translated keywords:
beer; haze; beer haze; colloidal stability; shelf life; LCMS; oxalic acid; oxalate oxidase; iron
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Im Rahmen der Arbeit wurde die molekulare Zusammensetzung von altersbedingten Trübungspartikeln aus unterschiedlichen Bieren analysiert. Initial trübungsauslösende Bierinhaltsstoffe konnten identifiziert und durch Rekombination bestätigt werden. Multivariate Datenkorrelationen auf Basis einer Warenkorbanalyse zeigten die Abhängigkeit der kolloidalen Stabilität von den ermittelten Parametern. Darauf basierend wurde eine Hypothese über potentielle Einflussfaktoren auf die Trübungsbildung erarbeite...     »
Translated abstract:
The molecular composition of age-related beer haze from different beers was analyzed. Initial haze-inducing beer constituents were identified and confirmed by recombination. Multivariate data correlations based on quantitative market basket analysis showed the dependence of colloidal stability on the identified parameters. Based on the results obtained, a hypothesis was developed on the influences of external and inherent factors on undesirable haze formation in beer.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1612514
Date of submission:
10.06.2021
Oral examination:
14.01.2022
File size:
5624892 bytes
Pages:
211
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220114-1612514-1-0
Last change:
28.03.2022
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