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Original title:
Regulation of PAU5 – a gushing-reducing protein in sparkling wine – by Saccharomyces cerevisiae
Translated title:
Regulation von PAU5 – ein Gushing-reduzierendes Protein in Sekt – durch Saccharomyces cerevisiae
Author:
Mann, Magdalena Agnes
Year:
2021
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Benz, Johan Phlipp (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Keywords:
Gushing, Seripauperin 5, Saccharomyces cerevisiae, sparkling wine
Translated keywords:
Gushing, Seripauperin 5, Saccharomyces cerevisiae, Sekt
TUM classification:
LEB 020
Abstract:
Possibilities were explored to monitor and increase the concentration of the gushing-reducing mannoprotein PAU5 from Saccharomyces cerevisiae in sparkling wine. Lower inoculation density, higher temperature, daylight, and ethanol could enhance PAU5 release. Agitation of the cultures, co-cultivation with non-Saccharomycetes, and a high osmolarity could decrease it. In sparkling wine production experiments, PAU5 was mainly produced during primary fermentation, while it was unstable during secondar...     »
Translated abstract:
Es wurden Möglichkeiten untersucht, um die Konzentration des Gushing-reduzierenden Mannoproteins PAU5 aus Saccharomyces cerevisiae in Sekt zu verfolgen und zu erhöhen. Eine geringere Inokulation, erhöhte Temperatur, Tageslicht und Ethanol konnten die PAU5 Freisetzung verstärken. Rühren der Kulturen, Co-Kultivierung mit nicht-Saccharomyceten und eine hohe Osmolarität konnten sie verringern. In Sektherstellungsexperimenten wurde PAU5 überwiegend bei der primären Fermentation gebildet, wohingegen e...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1611288
Date of submission:
21.05.2021
Oral examination:
30.07.2021
File size:
3826237 bytes
Pages:
114
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20210730-1611288-1-5
Last change:
19.08.2021
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