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Original title:
Studies on Peri-receptor Events affecting Salt Taste Sensitivity
Translated title:
Studien zu Peri-Rezeptor Mechanismen und deren Einfluss auf Salzsensitivität
Author:
Stolle, Theresa
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
salt taste sensitivity, peri-receptor, salivary proteome, endoprotease activity
Translated keywords:
Salzsensitivität, Peri-Rezeptor, Speichelproteom, Endoprotease Aktivität
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
The present thesis provides a significant contribution to the understanding of human salt taste sensitivity and the mechanisms involved in oral peri-receptor events. By combining sensory tools with instrumental analytical techniques, the salivary proteome pattern could be demonstrated for the first time to be predictive for the salt taste sensitivity of individuals. Moreover, an endoprotease-catalysed in-mouth generation of L-arginyl peptides was found to enhance salt taste at very low threshold...     »
Translated abstract:
Die vorliegende Dissertation liefert einen signifikanten Beitrag zur Aufklärung von humaner Salzsensitivität und den zu Grunde liegenden Peri-Rezeptor Mechanismen. Durch Kombination von sensorischen und instrumentell-analytischen Techniken konnte das Speichelproteom erstmals mit individueller Salzsensitivität prädiktiv korreliert werden. Darüber hinaus konnte eine endoprotease-katalysierte Freisetzung von hoch potenten Salzgeschmack verstärkenden L-Arginyl Peptiden gezeigt werden.
Series:
Lebensmittelchemie
ISBN:
978-3-8439-3770-2
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1426996
Date of submission:
01.02.2018
Oral examination:
16.07.2018
Last change:
29.10.2018
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