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Original title:
Development of the Automated Solvent-Assisted Flavor Evaporation and its Application to the Identification of the Key Odorants in Walnut Kernels
Translated title:
Entwicklung der Automated Solvent-Assisted Flavor Evaporation und ihre Anwendung zur Identifizierung der Schlüsselgeruchsstoffe in Walnusskernen
Author:
Stübner, Christine Andrea
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Natural Sciences
Advisor:
Steinhaus, Martin (Priv.-Doz. Dr. habil.)
Referee:
Steinhaus, Martin (Priv.-Doz. Dr. habil.); Dawid, Corinna (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
An automated version of the solvent-assisted flavor evaporation, an established approach for artifact-avoiding isolation of volatiles from food, was developed and evaluated. The automated approach showed improved yield and reproducibility. Application to walnut kernels, followed by odorant screening using gas chromatography-olfactometry, quantitation, and sensory studies eventually revealed sotolon and (2E,4E,6Z)-nona-2,4,6-trienal as key odorants characterizing the aroma of walnuts.
Translated abstract:
Eine automatisierte Version der Solvent-Assisted Flavor Evaporation, eines etablierten Verfahrens zur Isolierung flüchtiger Substanzen aus Lebensmitteln, wurde entwickelt und evaluiert. Die Methode zeigte bessere Ausbeuten und eine bessere Reproduzierbarkeit. Ihre Anwendung auf Walnusskerne, gefolgt von Gaschromatographie-Olfaktometrie, Quantifizierung und sensorischen Studien ergab schließlich Sotolon und (2E,4E,6Z)-Nona-2,4,6-trienal als Schlüsselgeruchsstoffe für das Aroma von Walnüssen.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1724731
Date of submission:
31.10.2023
Oral examination:
26.01.2024
File size:
28967663 bytes
Pages:
99
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20240126-1724731-1-1
Last change:
16.02.2024
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