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Original title:
Investigations on the allergenicity of gluten and hydrolyzed wheat proteins in wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis 
Translated title:
Untersuchungen zur Allergenität von Gluten und hydrolysierten Weizenproteinen bei der weizenabhängigen anstrengungsinduzierten Anaphylaxie 
Year:
2022 
Document type:
Dissertation 
Institution:
TUM School of Life Sciences 
Advisor:
Scherf, Katharina (Prof. Dr.) 
Referee:
Scherf, Katharina (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein) 
Keywords:
gluten, allergy, wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, hydrolyzed wheat protein, basophil activation test 
Translated keywords:
Gluten, Allergie, weizenabhängige anstrengungsinduzierte Anaphylaxie, hydrolysiertes Weizenprotein, Basophilen Aktivierungstest 
TUM classification:
OEK 160; BIO 120 
Abstract:
Gluten and hydrolyzed wheat proteins (HWP) were characterized, allergenic test solutions (ATS) for the basophil activation test combined with fluorescence-activated cell sorting were developed and applied on blood from patients with wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA) and controls to determine allergic activations. Activations to ω5-gliadins and slightly HWP were predominant. High percentages of amylase/trypsin inhibitors were determined in some ATS indicating their relevance as...    »
 
Translated abstract:
Gluten und hydrolysierte Weizenproteine (WP) wurden charakterisiert, allergene Testlösungen (ATS) für den Basophilen Aktivierungstest mit fluoreszenzaktivierter Zellsortierung entwickelt und an Blut von Patienten mit weizenabhängiger anstrengungsinduzierter Anaphylaxie (WDEIA) und Kontrollen getestet, um allergische Aktivierungen zu bestimmen. Aktivierungen gegen ω5-Gliadine und leicht hydrolysierte WP waren vorherrschend. In einigen ATS wurden hohe Anteile an Amylase/Trypsin-Inhibitoren gefunde...    »
 
Oral examination:
25.03.2022 
File size:
8225853 bytes 
Pages:
125 
Last change:
19.04.2022