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Original title:
Produktionsbasierte Energiemodellierung lebensmittelprozesstechnischer Anlagen
Translated title:
Production based energy modelling of food processing units
Author:
Franke, Sven
Year:
2015
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.); Majschak, Jens-Peter (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Molkerei, Modellierung, Energiebedarf, Simulation
Translated keywords:
dairy, modelling, energy demand, simulation
TUM classification:
LEB 150d
Abstract:
Produktionsprozesse in der Lebensmittelindustrie sind durch einen hohen Energiebedarf gekennzeichnet. Besonders in der Milchindustrie sind energieintensive Prozesse zu finden. In dieser Arbeit wurden dynamische Modelle der Produktionsprozesse einer Molkerei entwickelt und mittels erhobenen Messdaten validiert. Neben den Produktionsprozessen wurde eine Solarthermianlage für die Untersuchung der Anbindung regenerativer Wärme modelliert. Die validierten Modelle wurden schließlich eingesetzt, um das...     »
Translated abstract:
Production processes in the food industry are characterized by high energy consumption, this can be found especially in the dairy industry. In this paper, dynamic models of production processes of a dairy plant were developed and validated using measurement data. In addition to studying the production processes, a solar thermal energy plant was modelled for investigating the link between production processes and solar heat. The validated models were finally used to predict the potential savings...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1229693
Date of submission:
10.03.2015
Oral examination:
10.09.2015
File size:
8955213 bytes
Pages:
209
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20150910-1229693-1-5
Last change:
23.10.2015
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