User: Guest  Login
Original title:
Einfluß kohlenhydrat- und eiweißreicher Mahlzeiten auf die Ghrelinsekretion bei Adipösen
Translated title:
Ghrelin response to protein and carbohydrate meals in obese subjects
Author:
Leibl, Maria
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Erdmann, Johannes (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Schusdziarra, Volker H. (Prof. Dr.); Halle, Martin (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
Keywords:
Ghrelin, Adipositas
Translated keywords:
Ghrelin obesity
Abstract:
Diese Arbeit untersuchte die Reaktion des Ghrelinspiegels auf Kohlenhydrat- bzw. proteinreiche Kost bei 30 Adipösen. Die Ergebnisse wurden in Relation zur Sekretion von Insulin, Glucose, Glyzerol sowie zur Nahrungs- bzw- Energieaufnahme und Hunger- bzw. Sättigungsgefühl gesetzt. Nach Kohlenhydraten sank der Ghrelinspiegel und stieg nach einer proteinreichen Mahlzeit. Die Ergebnisse zeigen, dass der Sättigungseffekt beider Mahlzeiten gleich ist, die Ghrelinlevel im Vergleich zu Normalgewichtigen...     »
Translated abstract:
At this assignment plasma ghrelin levels were examined after ingestion of satiating amounts of a protein- or carbohydrate-rich meal in relation to levels of insulin, glycerol, glucose, food and energy intake and hunger/satiety ratings in 30 obese subjects. Ghrelin decreased after carbohydrates, but increased after protein. These data demonstrate that there is no different satiating effect in both meals despite quantitatively attenuated Ghrelin response compared to normal weight subjects. Energy...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1109052
Date of submission:
28.06.2012
Oral examination:
13.12.2012
File size:
2224451 bytes
Pages:
93
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20121213-1109052-0-2
Last change:
21.03.2013
 BibTeX