Distributed Smart Space Orchestration
Verteilte Orchestrierung Intelligenter Umgebungen
Fakultät für Informatik
Carle, Georg (Prof. Dr.)
Carle, Georg (Prof. Dr.); Klinker, Gudrun Johanna (Prof., Ph.D.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Ubiquitous Computing, Pervasive Computing, smart spaces, smart space orchestration, smart spaces, smart devices, middleware, context, virtual context, ontology, crowdsourcing, Internet of Things, management
Pervasive Computing, Ubiquitous Computing, Middleware, Kontextverwaltung, Diensteverwaltung, Virtueller Kontext, Mikro-Middleware, Internet der Dinge, Crowdsourcing, Smart Spaces, Ontologien, Smart Space Orchestration, Orchestrierung
TUM classification:
DAT 250d
A programming abstraction for pervasive computing is introduced. It is based on context models and a novel concept that is called Virtual Context. An extensive requirements analysis for a real-world deployment of pervasive computing is presented. It is the base for an assessment of relevant state of the art that reveals the missing of a suitable programming abstraction. The work introduces a collaborative ontology for smart spaces, the concepts Virtual Context and micro-middleware, and, based on...    »

Ein Programmiermodell zur Entwicklung von Pervasive Computing Anwendungen wird vorgestellt. Es basiert auf Kontextmodellen und einem neuen Konzept mit der Bezeichnung "Virtueller Kontext". Eine ausführliche Analyse des Problemfeldes dient als Basis für eine Untersuchung existierender Ansätze. Es zeigt sich, dass diese kein geeignetes Programmiermodell bereitstellen. Eine kollaborative Ontologie für Intelligente Umgebungen sowie die Konzepte Virtueller Kontext und Mikro-Middleware werden vorgeste...    »

Series:
Network Architectures and Services NET