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Original title:
Generierung potenter Aromastoffe aus Getreidemehlen durch mikrobielle Metabolisierung
Translated title:
Generation of potent aroma active compounds in cereal flours by microbial metabolization
Author:
Opperer, Christine
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Die Herstellung wichtiger Aromastoffe durch biotechnologische Verfahren gewinnt u.a. aufgrund gesetzlicher Vorgaben (Natürlichkeit) immer mehr an Bedeutung. Systematische Daten zum Aromabildungspotential von Mikroorganismen bei der Brotteigherstellung sind aber noch lückenhaft. Durch Fermentation verschiedener Getreidemehle und -malze konnten u.a. Ethylmethylpropanoat und 4-Vinyl-2-methoxyphenol in hohen Mengen generiert werden. Modellexperimente mit isotopenmarkierten Aromavorstufen erweiterten...     »
Translated abstract:
Based on food legislation the generation of key aroma compounds by biotechnological processes gains increasing importance. However, data on the potential of microbial strains to generate aroma compounds during bread dough fermentation are scarcely available. By fermenting either cereal flours or malts, ethyl methylpropanoate or 4-vinyl-2-methoxyphenol, for example, could be generated in high concentrations. Model experiments with isotopically labeled aroma precursors allowed new insights into th...     »
ISBN:
978-3-938896-83-9
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1188526
Date of submission:
09.01.2014
Oral examination:
07.07.2014
Last change:
17.09.2014
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