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Original title:
Effect of Osmolytes and other Co-Solutes on the Dynamics of Loop Formation in Proteins and Peptides
Translated title:
Effekt von Osmolyten und weiteren Solventien auf die Kettendynamik in Proteinen und Peptiden
Author:
Nyffenegger, Christian
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Kiefhaber, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Kiefhaber, Thomas (Prof. Dr.); Groll, Michael (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie
Controlled terms:
Proteinfaltung
TUM classification:
CHE 820d; CHE 806d
Abstract:
We investigated the influence of different solvent conditions on loop formation dynamics in model peptides, in natural fragments and in a protein by triplet-triplet energy transfer (TTET). In comparison with water, the kinetics of loop formation and the activation energy are increased in protectants. In denaturants, loop formation is slowed down but the activation energy is unaffected. From viscosity dependent loop formation measurements, we found no evidence for internal friction, independent o...     »
Translated abstract:
Der Einfluss von verschiedenen Lösungsmittelbedingungen auf die Kettendynamik in Modellpeptiden, Proteinfragmenten und einem Protein wurde mittels Triplett-Triplett Energietransfer (TTET) untersucht. Im Vergleich zu Wasser ist die Kontaktbildung der Kettenenden und die zugehörige Aktivierungsenergie in stabilisierenden Solventien erhöht, während sie in destabilisierenden Solventien erniedrigt ist und die Aktivierungsenergie gleich bleibt. Aus Messungen der Kettendynamik bei verschiedenen Lösun...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1113507
Date of submission:
23.08.2012
Oral examination:
12.11.2012
File size:
15291457 bytes
Pages:
174
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20121112-1113507-0-0
Last change:
10.04.2013
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