Decentralized Data Storage and Processing in the Context of the LHC Experiments at CERN
Dezentrale Datenspeicherung und Datenverarbeitung im Kontext der LHC-Experimente am CERN
Fakultät für Informatik
Fuhrmann, Thomas (Dr.)
Carle, Georg (Prof. Dr.); Kranzlmüller, Dieter (Prof. Dr.); Fuhrmann, Thomas (Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Controlled terms:
LHC; Software; Verteiltes System
TUM classification:
DAT 250d; DAT 467d; DAT 300d; PHY 404d
Data processing in high energy physics benefits from its embarrassingly parallel workload. Globally distributed resources, such as provided by cloud and grid infrastructures, are combined into one virtual supercomputer. The thesis investigates the impact of experiment software delivery on the efficient use of distributed computing resources. It studies the characteristics of LHC experiment software from a file system point of view. Based on these characteristics, it presents a new approach to so...    »

Die Datenverarbeitung in der Hochenergiephysik profitiert von massiver Datenparallelität. Daher können weitverteilte Rechenressourcen, wie sie etwa von Grid- und Cloud-Infrastrukturen bereitgestellt werden, zu einem virtuellen Supercomputer verbunden werden. Die Dissertation untersucht, inwieweit die Bereitstellung der notwendigen Laufzeitumgebung, insbesondere der Analysesoftware, die Effizienz der Ressourcennutzung beeinflußt. Die Eigenschaften der Analysesoftware werden aus der Sicht von Date...    »

05.07.2012
29.11.2012