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Original title:
Sensorische, strukturanalytische und quantitative Studien zu Bitterstoffen aus Hopfen (Humulus lupulus L.) und deren Beitrag zum Bittergeschmack von Bier
Translated title:
Sensory, structural-analytical, and quantitative studies on bitter acids from hop (Humulus lupulus L.) and their contribution to the bitter taste of beer
Author:
Haseleu, Gesa
Year:
2010
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Univ.-Prof Thomas Hofmann
Language:
de
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein)
Keywords:
Hopfen, Bier, Bitterstoffe, Bitterrezeptoren, Dose-response Kurven, Brauprozess
Translated keywords:
hop, beer, bitter acids, bitter receptors, dose-response functions, breweing process
Abstract:
Durch Kombination instrumenteller Analytik, humansensorischer Methoden und moderner psychophysikalischer Studien erfolgte erstmals die objektive sensorische Bewertung einzelner Hopfen- und Bierbitterstoffe. Neben der Bestimmung von Erkennungsschwellen und Dose-response Kurven, wurden additive Effekte einzelner Bitterstoffe untersucht und nach quantitativen Studien mittels einer LC-MS/MS-ECHO-Methode Rekombinationsexperimente durchgeführt. In einem zellbasierten Assay aktivierten die einzelnen Bi...     »
Translated abstract:
By means of a combination of instrumental analytical methods, human sensory, and modern psychophysical studies an objective sensory evaluation of the hop and beer bitter acids was performed. Besides the determination of thresholds and dose-response functions, the additive behaviour of these bitter acids was investigated and furthermore recombination experiments were conducted after quantitative studies using a LC-MS/MS-ECHO technique. In a cell-based assay the bitter acids activated the bitter r...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=966842
Last change:
25.02.2010
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