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Original title:
Entwicklung und Optimierung von Methoden zur Identifizierung und Differenzierung von getränkerelevanten Hefen
Translated title:
Development and optimisation of methods to identify and differentiate beverage-relevant yeasts
Author:
Hutzler, Mathias
Year:
2009
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, Eberhard (Prof. Dr.)
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.); Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.); Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces sensu stricto, Verderb, Fremdhefen, Real-Time PCR, PCR-DHPLC, FTIR, Sequenzierung, Differenzierung, Identifizierung, Hefe, beverage, getränkerelevant, Kontamination, Beer , Wein, alkoholfreie Getränke, Starterkultur, indigene
Translated keywords:
Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces sensu stricto, spoilage, wild yeast, real-time PCR, PCR-DHPLC, FTIR, Sequencing, differentiation, identification, yeast, beverage, beverage-relevant, contamination, beer, wine, soft drinks, starter culture, indigenous
Abstract:
Hefen sind in der Getränkeindustrie als Schadorganismen und Starterkulturen von Bedeutung. Die Identifikation und Differenzierung von getränkerelevanten Hefearten bzw. -stämmen lassen Rückschlüsse auf deren Verderbnis- und Nutzpotential zu. Hierzu wurden bestehende Methoden wie die Sequenzierung und die FT-IR Spektroskopie optimiert und auf die getränkemikrobiologische Analytik übertragen. Real-Time PCR Assays sowie PCR-DHPLC-Methoden wurden entwickelt, um getränkerelevante Hefen zu identifizier...     »
Translated abstract:
In beverage industries yeasts are considered as spoilage yeasts on the one hand and on the other hand they are of importance as starter cultures for fermented alcoholic beverages. In this study real-time PCR assays, PCR-DHPLC methods, sequencing methods and FT-IR spectroscopy methods were being developed, optimised and transferred to the microbiological analysis of beverages with the aim to identify and differentiate beverage-relevant yeasts. A combination of sequencing methods, real-time PCR as...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=796815
Date of submission:
01.07.2009
Oral examination:
04.12.2009
Pages:
282
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20091204-796815-1-1
Last change:
12.01.2010
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