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Original title:
Particle-polymer interfaces in foods – using artificial systems to analyze the impact of starch surface functionality
Translated title:
Partikel-Polymer Grenzflächen in Lebensmitteln - Nutzung artifizieller Systeme zur Untersuchung des Einflusses der Stärke Oberflächen Funktionalität
Author:
Brandner, Silvia
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Rohm, Harald (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
BRA 200
Abstract:
The impact of particle-polymer interfaces on the mechanical properties of food systems, such as wheat dough, is limited. Based on targeted surface functionalizations of glass particles, which imitate functional groups of the native wheat starch surface, the adsorption mechanism and adsorption strength were analyzed for protein (gluten) and carbohydrate (HPC-PVP) based food matrices, respectively, and its influence on the mechanical behavior of the particle-polymer-based systems was investigated.
Translated abstract:
Das Wissen über den Einfluss der Partikel-Polymer Grenzfläche auf das mechanische Verhalten ist in Lebensmitteln (z.B. Weizenteig) limitiert. Basierend auf Oberflächenfunktionalisierungen von Glaspartikeln, welche funktionelle Gruppen der nativen Oberfläche der Weizenstärke imitierten, wurden Adsorptionsmechanismus/Adsorptionsstärke für protein-/kohlenhydrat-basierte Lebensmittelmatrizen analysiert und dessen Einfluss auf das mechanische Verhalten der Partikel-Polymer-basierten Systeme erforscht...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1657418
Date of submission:
30.05.2022
Oral examination:
07.11.2022
File size:
20968283 bytes
Pages:
109
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20221107-1657418-1-7
Last change:
06.12.2022
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