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Original title:
Einfluss der Handelsbeleuchtung auf die Qualität lichtempfindlicher Lebensmittel am Beispiel von Brühwurst und Kaffeesahne
Translated title:
Impact of retail lighting on the quality of light-sensitive food using the example of cured boiled sausage und coffee cream
Author:
Böhner, Nadine
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Rohm, Harald (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 150d
Abstract:
Im Einzelhandel werden Lebensmittel dem Licht der Handelsbeleuchtung ausgesetzt. Durch das Licht treten Qualitätsverluste auf, welche unter anderem von der Art der Beleuchtung, der Produktverpackung und den Inhaltsstoffen des Lebensmittels abhängig sind. Besonders empfindlich sind Produkte, die Photosensibilisatoren enthalten und mit Sauerstoff in Berührung kommen. Ziel dieser Arbeit war es, die kritischen Wellenlängen zu identifizieren, so dass die Verpackungen, bzw. die Verkaufsbeleuchtungen...     »
Translated abstract:
In retail sales, food is exposed to the light of various types of lighting. Due to the influence of light quality losses occur in the products, which are dependent on the type of lighting, the packaging material and the food ingredients. Particularly sensitive are products that contain photosensitizers and come into contact with oxygen. The aim of this work was to identify the critical wavelengths for each product group so that the packaging or sales lighting could then be optimized to maintain...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1453643
Date of submission:
05.10.2018
Oral examination:
25.03.2019
File size:
58944602 bytes
Pages:
170
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20190325-1453643-1-8
Last change:
16.05.2019
 BibTeX