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Original title:
Interaction between Lactobacillus hordei, Lactobacillus nagelii and Saccharomyces cerevisiae isolates from water kefir 
Translated title:
Interaktion zwischen Lactobacillus hordei, Lactobacillus nagelii und Saccharomyces cerevisiae Isolaten aus Wasserkefir 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Abstract:
Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii and Saccharomyces (S.) cerevisiae were isolated from water kefir microbial consortia as predominant and stable species of lactic acid bacteria and yeasts, respectively. A mutualistic interaction between lactobacilli (L. hordei, L. nagelii) and S. cerevisiae was revealed by quantitative proteomics, which stimulated growth of the lactobacilli and contributes to the formation of the water kefir consortium. A specific exopolysaccharide was characterized, which p...    »
 
Translated abstract:
Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii und Saccheromyces (S.) cerevisiae wurden als vorherrschende und stablie Milchsäurebakterien bzw. Hefen aus dem mikrobiellen Konsortium von Wasserkefir Granula isoliert. Mit Hilfe quantitativer Proteomik konnte eine mulualistische Beziehung zwischen den Laktobazillen (L. hordei, L. nagelii) und S. cerevisiae aufgeklärt werden, die das Wachstum stimuliert und zur Ausbildung des Wasserkefir Konsortiums beiträgt. EIn spezifisches Exopolysaccharid konnte charakt...    »
 
Oral examination:
26.04.2019 
File size:
9956844 bytes 
Pages:
185 
Last change:
07.05.2019