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Original title:
Molecular mechanisms of water kefir lactobacilli to persist in and shape their environment 
Translated title:
Molekulare Mechanismen von Wasserkefir-Laktobazillen, um in ihrer Umwelt zu bestehen und diese zu formen 
Year:
2021 
Document type:
Dissertation 
Institution:
TUM School of Life Sciences 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.); Wagemans, Anja M. (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Water kefir, Lactic acid bacteria, Dextransucrase 
Translated keywords:
Wasserkefir, Milchsäurebakterien, Dextransucrase 
TUM classification:
LEB 020 
Abstract:
Water kefir lactobacilli were probed for their mechanisms of persistence in water kefir and their active contributions to the shaping of this environment. Water kefir borne Liquorilactobacillus hordei and L. nagelii harbour novel dextransucrases, which deliver dextrans with different architectures. Their substrate sucrose additionally regulates dextransucrase expression or release. L. hordei water kefir isolates were revealed as fructophilic water kefir specialists, while L. nagelii appears prep...    »
 
Translated abstract:
Wasserkefir-Milchsäurebakterien wurden auf ihre Mechanismen der Beständigkeit im Wasserkefirmilieu und ihre Rolle in der Bildung dieses Habitats hin untersucht. Wasserkefir-Stämme der Spezies Liquorilactobacillus hordei und L. nagelii kodieren neuartige Dextransucrasen, die Dextrane mit unterschiedlicher Struktur bilden. Deren Substrat Saccharose reguliert zusätzlich auch die Dextransucraseexpression oder -freisetzung. L. hordei Stämme aus Wasserkefir erwiesen sich als fruktophile Wasserkefirspezialisten, während sich L. nagelii Stämme als angepasst an die Besiedlung verschiedener Pflanzenhabitate zeigten. 
Oral examination:
02.08.2021 
File size:
9752208 bytes 
Pages:
260 
Last change:
24.09.2021