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Original title:
Temperature induced gene expression in self-cloning industrial yeast 
Translated title:
Temperaturinduzierte Genexpression 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.) 
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Schnieke, Angelika (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
fermentation, industrial yeast, induced gene expression 
Translated keywords:
Fermentation, Industriehefen, induzeirte Genexpression 
TUM classification:
BRA 200d 
Abstract:
The beverage-processing Saccharomyces yeast are adopted on manifold stressors, such as differences in temperature, osmotic pressure, oxygen and nutrient starvation, which induces the genetic regulation of stress response genes and the related metabolic answer. Furthermore, the metabolic processes of the yeast during industrial fermentation have been comprehensively investigated scientifically. In the present study, process technological variations were used to induce the gene expression consciou...    »
 
Translated abstract:
Die an der Produktion hefefermentierter Getränke beteiligten Saccharomyces Hefen unterliegen verschiedenen Stressoren wie Temperatur, osmotischer Druck, Sauerstoff- und Nährstoffmangel, die eine starke Regulation der am Metabolismus beteiligten Enzyme bzw. Gene mit sich führen können. In der vorliegenden Arbeit wurde diese Induktion der Genexpression gezielt über prozesstechnische Variationen durch bewusst herbeigeführte Stressinduktionen hervorgerufen. 
Oral examination:
21.02.2019 
File size:
19079216 bytes 
Pages:
102 
Last change:
20.03.2019