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Original title:
Characterization of EPS-producing brewery-associated lactobacilli 
Translated title:
Charakterisierung EPS-bildender brauereiassoziierter Laktobazillen 
Year:
2018 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Jacob, Friedrich (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen 
Keywords:
beer spoilage, lactobacilli, beta-glucan, exopolysaccharide, glycosyltransferase 
Translated keywords:
Bierverderb, Laktobazillen, beta-Glukan, Exopolysaccharid, Glykosyltransferase 
TUM classification:
LEB 020d 
Abstract:
The viscous spoilage of beer, caused by exopolysaccharide(EPS)-producing lactobacilli was investigated in this study. The viscosity-increasing effect was found to rely on formation of a capsular beta-glucan, which is mediated by a plasmid-encoded glycosyltransferase. This gene was sufficient to induce glucan synthesis in other lactic acid bacteria as well. Capsular glucan formation increased the cell’s resistance against stress factors and contributed to adhesive capabilities. PCR primers target...    »
 
Translated abstract:
Der durch exopolysaccharid(EPS)-bildende Laktobazillen verursachte viskose Bierverderb stellt den Fokus dieser Studie dar. Die viskositätssteigernden Effekte konnten der Bildung eines kapsulären beta-Glukans zugeordnet werden, welche durch eine plasmidkodierte Glykosyltransferase katalysiert wird. Dieses Gen war ausreichend um die Glukansynthese auch in anderen Bakterien zu induzieren. Kapsuläres Glukan erhöhte die Stressresistenz und die adhäsiven Fähigkeiten entsprechender Zellen. Mittels spez...    »
 
Oral examination:
24.04.2018 
File size:
3573704 bytes 
Pages:
109 
Last change:
07.05.2018