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Original title:
Identifizierung von Mikroorganismen aus Lebensmitteln durch Fourier-transformierte Infrarot (FTIR)-Mikrospektroskopie
Translated title:
Identification of microorganisms from food by Fourier transform infrared (FT-IR) microspectroscopy
Author:
Wenning, Mareike
Year:
2004
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Scherer, S. (Univ.- Prof. Dr.)
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Cerny, G. (Univ.- Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
FTIR-Mikrospektroskopie; Hefen; coryneforme Bakterien; Milchsäurebakterien; Identifizierung; Lebensmittel; Käse; Floraanalyse
Translated keywords:
FT-IR microspectroscopy; yeasts; coryneform bacteria; lactic acid bacteria; identification; food; cheese; flora analysis
Controlled terms:
Lebensmittelmikrobiologie FR-IR-Spektroskopie Mikroorganismus Identifikation Lebensmittel Kombinationsverfahren Mikroskopie
TUM classification:
BIO 260d; BIO 310d; BIO 325d; CHE 239d; LEB 020d
Abstract:
FTIR-Mikrospektroskopie kombiniert FTIR-Spektroskopie mit Mikroskopie und ist eine verhältnismäßig neue Technik zur Identifizierung von Mikroorganismen anhand des Vergleichs mit Referenzspektren einer Datenbank. Das eigentliche Neue der Technik stellt die Messung von Mikrokolonien dar, die von der Agarplatte auf einen IR-transparenten Probenträger überführt werden. Da für die Bildung von Mikrokolonien eine verkürzte Inkubationsdauer ausreichend ist, wird eine schnellere Identifizierung als mit h...     »
Translated abstract:
FT-IR microspectroscopy combines FT-IR spectroscopy with microscopy and is a relatively novel technique for the identification of microorganisms by comparison to reference spectra in a database. The novelty of the technique is displayed by the measurement of microcolonies that have to be transferred from the agar plate to an IR-transparent sample carrier. As for the formation of microcolonies a reduced incubation time is sufficient, an accelerated identification compared to conventional cultivat...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603527
Date of submission:
10.08.2004
Oral examination:
04.11.2004
File size:
3583532 bytes
Pages:
137
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2004110412304
Last change:
25.04.2006
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