User: Guest  Login
Original title:
Analytik von Minorlipiden: Ferulasäureester von Phytosterolen (gamma-Oryzanol) in Reis
Translated title:
Analysis of minor lipids
Author:
Miller, Andreas
Year:
2004
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, K.-H. (Prof. Dr.)
Referee:
Engel, K.-H. (Prof. Dr.); Schieberle, P. (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Oryzanol; Sterylferulat; on-line LC-GC; Reis; Hydrolyse; Enzyme; Cholesterolesterase; künstlicher Verdauungssaft; gentechnisch verändert
Translated keywords:
oryzanol; steryl ferulate; on-line LC-GC; rice; hydrolysis; enzyme; cholesterol esterase; artificial gastrointestinal fluid; genetically modified
Controlled terms:
Reis Phytosterine Ferulasäurederivate Chemische Analyse; Reis Gentechnisch veränderter Organismus Ferulasäurederivate Qualitative Analyse; Reisprodukt Ferulasäurederivate Qualitative Analyse
TUM classification:
CHE 505d; CHE 533d; CHE 531d; LEB 290d
Abstract:
Ferulasäureestern von Phytosterolen (γ-Oryzanol) werden antioxidative und cholesterinsenkende Eigenschaften zugeschrieben. Bisher beschriebene Methoden zur Analytik von γ-Oryzanol in Reis erforderten eine aufwendige Aufreinigung des Probenextrakts. In dieser Arbeit wurde basierend auf der on-line LC-GC eine Methode entwickelt, die die simultane Bestimmung von γ-Oryzanol-Gehalt und Sterylferulat-Verteilung ohne Aufreinigung des Probenextrakts erlaubt. Mit Hilfe der Technik wurden die natürlichen...     »
Translated abstract:
Phytosteryl ferulates (γ-oryzanol) have been shown to exhibit antioxidative and cholesterol-lowering activities. Methods proposed for the analysis of γ-oryzanol in rice require laborious clean-up steps. In the present study an approach based on on-line coupled liquid chromatography–gas chromatography (on-line LC-GC) was developed for the simultaneous determination of γ-oryzanol contents and steryl ferulate distributions in rice extracts without previous purification. The method developed was app...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603484
Date of submission:
24.08.2004
Oral examination:
16.12.2004
File size:
1616535 bytes
Pages:
128
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2004121611879
Last change:
27.06.2005
 BibTeX