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Original title:
Wachstum und Physiologie der Mikroflora in Getreidefermentationen
Translated title:
Growth and Physiology of Microflora in Cereal Fermentation
Author:
Wolfrum, Georg
Year:
2003
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, R. F. (Univ.-Prof. Dr. rer. nat. habil.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.); Delgado, Antonio (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Sauerteig; Milchsäurebakterien; Getreidefermentationen; Modellieren
Translated keywords:
Sourdough; Lactic acid bacteria; Cereal fermentations; Modelling
Controlled terms:
Getreide Fermentation Lactobacillus Wachstum Mathematisches Modell; Getreide Fermentation Lactobacillus Stoffwechselphysiologie; Sauerteiggärung Lactobacillus Wachstum Mathematisches Modell; Sauerteiggärung Lactobacillus Stoffwechselphysiologie
TUM classification:
LEB 022d; LEB 602d
Abstract:
Die Sauerteigbereitung ist eine der wichtigsten Lebensmittelfermentationen an der ein Gemisch von zwei Organismengruppen beteiligt ist. Hierbei handelt es sich insbesondere um Stämme von Lactobacillus sanfranciscensis und L. pontis. Eine neue Meßmethode wurde entwickelt mit der die wesentlichen Veränderungen des Fermentationsgeschehens mit einfachen Mitteln beobachtet werden können. Hiermit wurden im Verlauf der Fermentationen Verschiebungen im Stoffwechsel festgestellt. Kinetische Parameter wur...     »
Translated abstract:
The fermentation of sourdough is one of the most important food fermentations in which two different groups of organism are involved. These are especially strains of Lactobacillus sanfranciscensis and L. pontis. A new method was developed to determine the important changes during the fermentation. By means of this method shifts in the metabolism were observed. Kinetic parameters were measured which describe the reaction of the organism on the important parameters and explain the metabolic shifts...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603423
Date of submission:
19.11.2002
Oral examination:
18.06.2003
File size:
2319179 bytes
Pages:
146
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2003061811268
Last change:
27.06.2005
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