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Original title:
A Novel Perturbation Approach for the Thermodynamic Modeling of Poorly Specified Mixtures
Translated title:
Ein neuer Störungsansatz zur thermodynamischen Modellierung schlecht spezifizierter Mischungen
Author:
Kirchinger , Eva Maria Ursula
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM Campus Straubing für Biotechnologie und Nachhaltigkeit
Advisor:
Burger, Jakob (Prof. Dr.)
Referee:
Burger, Jakob (Prof. Dr.); Jirasek, Fabian (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie
TUM classification:
CIT 960; CIT 680
Abstract:
Poorly specified liquid mixtures comprised of specified and unknown components appear regularly in process engineering. In the present work, a novel perturbation scheme is presented for the thermodynamic modeling of poorly specified liquid mixtures. The perturbation scheme is applied to several example systems and process simulations. The present work also reports experimental data on the solubility of α-lactose in water-ethanol-electrolyte solutions. The experimental solubility data are modeled...     »
Translated abstract:
Schlecht spezifizierte Mischungen bestehend aus bekannten und unbekannten Komponenten treten in der Verfahrenstechnik häufig auf. In der vorliegenden Arbeit wird ein neues Störungs-Schema zur thermodynamischen Modellierung schlecht spezifizierter Mischungen vorgestellt. Das Störungs-Schema wurde auf mehrere Beispielsysteme sowie in Prozesssimulationen angewendet. Zudem wurden experimentelle Daten zur Löslichkeit von α-Laktose in Wasser-Ethanol-Elektrolyt-Lösungen gemessen. Die Löslichkeitsdaten...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1649781
Date of submission:
11.03.2022
Oral examination:
11.07.2022
File size:
1875735 bytes
Pages:
126
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220711-1649781-1-4
Last change:
12.09.2022
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