Hybridization of the Transmission-Line-Matrix Method (TLM) with the Integral Equation Method for the Analysis of Electromagnetic Coupling
Kombination der Transmission-Line-Matrix Methode (TLM) mit Integralgleichungen zur Untersuchung elektromagnetischer Kopplungseffekte
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Prof. Dr. techn. Dr. h.c. Peter Russer
ELT Elektrotechnik
Computational Electromagnetics, Transmission-Line-Matrix Method (TLM), Time Domain Integral Equation
Elektromagnetische Modellierung, Transmission-Line-Matrix Methode (TLM), Integralgleichungen
A novel hybrid technique for the numeric computation of electromagnetic fields in the time-domain based on the coupling of the transmission-line-matrix method and an integral equation method is developed and investigated. The partitioning of the fields in total- and scattered-fields enables the combination of the two methods. The complexity of the combined method is limited by the computationally intensive recursive solution of the integral equations. An acceleration of the solution algorithm is...    »

Ein neuartiges hybrides Verfahren zur numerischen Berechnung elektromagnetischer Felder im Zeitbereich basierend auf der Kopplung der Transmission-Line-Matrix Methode und einer Integralgleichungsmethode wird entwickelt und untersucht. Die Aufteilung der Felder in Gesamt- und Streufelder ermöglicht die Kombination der beiden Verfahren. Die Komplexität des kombinierten Verfahrens ist limitiert durch die rechenintensive rekursive Lösung der Integralgleichungen. Eine Beschleunigung des Lösungsalgori...    »

28.02.2014