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Original title:
Spektroskopische Untersuchungen zum Wirkmechanismus von Halbleiter-Gassensoren zur Detektion von Aromastoffen
Translated title:
Spectroscopic investigations on the mechanism of semiconducting gas sensors for food flavour detection
Author:
Endl, Thomas Helmuth
Year:
2008
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Klaus (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Halbleiter-Gassensor, Aromastoff, In-situ-Spektroskopie
Translated keywords:
semiconducting gas sensor, food flavour, in-situ-spectroscopy
TUM classification:
CHE 505d ; CHE 513d ; CHE 221d
Abstract:
Gassensoren zur Detektion von Aromastoffen sind von wesentlichem Interesse in der Lebensmittelindustrie. Experimentelle Daten über den tatsächlichen Wirkmechanismus sind kaum vorhanden. Zinkoxid, Zinndioxid und Titandioxid mit unterschiedlicher Struktur und Morphologie wurden synthetisiert und als sensitive Schichten für resistive Halbleiter-Gassensoren getestet. Unter analogen Bedingungen wurde die Wechselwirkung der Analyten mit dem Sensormaterial in-situ-spektroskopisch (Infrarot, EPR) unters...     »
Translated abstract:
Food flavour detecting chemo sensors have essential relevance in food industry. Experimental data on the actual mechanism are very limited. Zinc oxide, tin dioxide and titanium dioxide materials of different structure and morphology have been synthesised and tested as sensitive layers for resistive semiconducting gas sensors. Under analogous conditions the interaction of the analytes with the sensor material have been investigated by in situ spectroscopic methods (infrared, EPR). It is the parti...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=644170
Date of submission:
03.01.2008
Last change:
03.03.2014
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