Originaltitel:
Übersetzter Titel:
Netzwerkbezogene Optimierung in Verteilten Datenstrom-Management-Systemen
Fakultät für Informatik
Kemper, Alfons (Prof., Ph.D.)
Kemper, Alfons (Prof., Ph.D.); Seeger, Bernhard (Prof. Dr.)
Fachgebiet:
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Stichworte:
data streams, optimization, distributed systems, data stream managment, multi-query optimization, in-network query processing, disjunctive predicates
Übersetzte Stichworte:
Datenströme, Optimierung, verteilte Systeme, Datenstrom-Management, Multi-Anfragen Optimierung, Anfrageverarbeitung im Netzwerk, disjunktive Prädikate
Schlagworte (SWD):
Datenstrom; Verteiltes System; Netzwerkverwaltung; Optimierung
TU-Systematik:
DAT 284d; DAT 250d
Kurzfassung:
Stream-based data management enables the efficient analysis and processing of large volumes of data in distributed environments. This thesis presents network-aware optimization techniques which allow an effective resource usage considering computational load and network bandwidth in a distributed data stream management system. The data stream sharing approach is thereby based on distributing query processing in the network and on sharing preprocessed data streams for satisfying multiple similar...    »