Fast 3D Object Detection and Pose Estimation for Augmented Reality Systems
Schnelle 3-D Objektdetektion für Augmented-Reality-Systeme
Fakultät für Informatik
Klinker, Gudrun J. (Prof. Ph.D.)
Navab, Nassir (Prof. Ph.D.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Real-time Vision, Image Processing and Computer Vision, Augmented Reality, Model-based Object Detection, Object Pose Estimation, Object Recognition, Tracking
Bildverarbeitung und Computersehen, Erweiterte Realität, modellbasierte Objekterkennung
Many problems in computer vision and augmented reality (AR) require the estimation of the pose of objects or mobile users in real-time. This dissertation presents a fast and automated object detection and pose estimation system capable of working with large amounts of background clutter, severe occlusions, and strong viewpoint and scale changes. Furthermore, a novel sensor fusion framework for pose estimation and a tracking management system are introduced, which proved to be fast and reliable e...    »