The improvement of Bambara groundnut production in Northern Namibia by means of breeding strategies and agronomic investigations
Die Verbesserung der Bambara Erdbohnen Produktion im Norden Namibias durch züchterische Strategien und pflanzenbauliche Untersuchungen
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Wenzel, Gerhard (Univ.-Prof. Dr. rer.nat.)
Wenzel, Gerhard (Prof. Dr. Dr. habil.); Hülsbergen, Kurt-Jürgen (Prof. Dr.)
Format:
LAN Landbauwissenschaft
Bambara groundnut; improvement of production; participatory plant breeding; breeding efforts; single plant selection with progeny test; agronomic evaluation of land races and breeding lines; agronomic investigations
Bambara Erdbohne; Verbesserung der Produktion; partizipative Pflanzenzüchtung; züchterische Bearbeitung; Einzelpflanzenselektion mit Nachkommenschaftsprüfung; pflanzenbauliche Evaluierung von Landrassen und Zuchtlinien; pflanzenbauliche Untersuchungen
TUM classification:
LAN 220d; LAN 436d
This doctoral thesis describes the improvement of Bambara groundnut production in Northern Namibia. Collection of Bambara groundnut germ plasm and its agronomic characterization has been performed. Pure lines have been developed through single plant selection and progeny testing. The breeding efforts have been supported by agronomic evaluation trials on-station and on-farm, and investigations, which targeted factors influencing germination and yield formation. The process was guided by the input...    »

Die Doktorarbeit beschreibt die Verbesserung der Produktion von Bambara Erdbohnen (Vigna subterranea (L.) Verdc.) im Norden Namibias. Nach einer Germplasm Kollektion und agronomischen Beschreibung der gesammelten Bambara Erdbohnen, konnte mit klassischen und molekularen Methoden die vorhandene Variabilität erfasst werden. Die Entwicklung reiner Linien geschah mittels Auslesezüchtung und Nachkommenschaftstest. Vergleichende Sortenversuche auf Versuchsstationen und in landwirtschaftlichen Betriebe...    »

Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München