Masterarbeit
Title:
Geometric Non-Linear Elements in 2D derived from Continuum Mechanics
Geometrisch nichtlineare Elemente in 2D, hergeleitet aus der Kontinuumsmechanik
Continuum mechanics is the basis for the formulation of reliable and robust nonlinear finite elements. In this thesis, multiple geometrically nonlinear finite elements in 2D are developed with a Total Lagrangian (TL) approach: truss members, plates in plane strain or plane stress state, and Euler-Bernoulli beams. Additionally, an expansion of the plate in plane stress element to 3D is conducted, meaning that it can also be used for membrane analysis. The Principle of Virtual Work is drafted acco...    »

Kontinuumsmechanik ist die Basis zur Formulierung von verlässlichen und robusten nicht-linearen finiten Elementen. In dieser Arbeit werden mehrere geometrisch nichtlineare finite Elemente im zweidimensionalen Raum mit einer totalen Lagrangeschen Formulierung (TL) entwickelt: Fachwerkstäbe, Scheiben mit ebenen Spannungs- oder Verzerrungszustand und Euler-Bernoulli Balken. Zusätzlich wird eine Erweiterung des Scheibenelements mit ebenen Spannungszustand in den dreidimensionalen Raum durchgeführt....    »

Bletzinger, K.-U.
University: