Masterarbeit
Author(s):
Thomas Ruck
Title:
Development of a Dynamic Simulation Model for Performance Prediction of Photobioreactors in Biological Life Support Systems for Human Spaceflight
Entwicklung eines Dynamischen Simulationsmodells zur Leistungsvorhersage von Photobioreaktoren in Biologischen Lebenserhaltungssystemen für die Bemannte Raumfahrt
The use of physico-chemical life support systems will be a limiting factor on future long-duration human spaceflight missions due to the lack of frequent resupply capability. Cultivation of algae in a photobioreactor is a promising bioregenerative alternative for combined air revitalization, waste water treatment, and food supplement production. This thesis presents the development of a dynamic growth model for the green microalgae Chlorella vulgaris. The model can dynamically react to the var...    »

Die Verwendung physikalisch-chemischer Lebenserhaltungssysteme wird, wegen der begrenzten Möglichkeit von Nachschublieferungen, ein begrenzender Faktor auf zukünftigen bemannten Langzeit-Raumflugmissionen sein. Der Anbau von Algen in Photobioreaktoren ist eine vielversprechende bio-regenerative Alternative für die kombinierten Aufgaben der Atemluftaufbereitung, Urinaufbereitung und Produktion von Nahrungsergänzungsmitteln. Diese Arbeit präsentiert die Entwicklung eines dynamischen Wachstumsmod...    »

Algae, Alga, Chlorella vulgaris, Life Support System, Biological, Spaceflight, BLSS, V-HAB, Photobioreactor
Subject:
MAS Maschinenbau; VER Technik der Verkehrsmittel