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Original title:
Identifizierung und Charakterisierung von Geruchsrezeptoren für aromaaktive Thiole in Lebensmitteln
Translated title:
Identification and characterization of odorant receptors for aroma-active thiols in foods
Author:
Haag, Franziska
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Krautwurst, Dietmar (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Krautwurst, Dietmar (Priv.-Doz. Dr.); Hofmann, Thomas (Prof. Dr.); Strotmann, Jörg (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Thiolische Schlüsselgeruchsstoffe (KFOs) sind wegen ihrer niedrigen Geruchsschwellen mit die stärksten Aromadeterminanten, mit bislang nur wenigen, funktionell zugeordneten, humanen Geruchsrezeptoren (OR), primär aus Familie 2. Diese Arbeit demonstriert, dass thiolische KFOs distinkter Geruchsqualitäten divergente OR-Kombinationen aktivieren. Neben der Zuordnung neuer KFO/OR-Kombinationen, gelang die Identifizierung von für eine Geruchsstoffbindung im Rezeptor nötigen Aminosäuren sowie eines Kup...     »
Translated abstract:
Thiol key food odorants (KFOs) are among the most potent aroma determinants, due to their low odor thresholds. Only few human odor receptors (OR), primarily from family 2, have been functionally assigned to them, so far. This work demonstrates that thiol KFOs of different odor quality activate distinct OR combinations. In addition to the assignment of new KFO/OR combinations, the identification of amino acids, responsible for the odorant binding in an OR, and of a copper binding motif that can e...     »
ISBN:
978-3-8439-4134-1
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1470405
Date of submission:
09.01.2019
Oral examination:
07.06.2019
Last change:
13.09.2019
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