Bachelorarbeit
Author(s):
Lober, Sebastian
Title:
Implementierung und Verifikation eines Orbitpropagators in eine Simulationsumgebung zur Nahbereichsnavigation von Raumfahrzeugen
Implementation and Verification of an Orbit Propagator in a Simulation Environment for Close-Range Navigation of Spacecrafts
Mittels des RacoonLab können Simulationen im Bereich des On-Orbit-Servicings durchgeführt werden. Hierbei ist auch ein kontrollierter Anflug auf ein Zielobjekt Teil der Mission. Innerhalb der Simulationsumgebung existieren verschiedene Module mit unterschiedlichen Aufgaben und davon ist eines die Mechaniksimulation. Sie ist für die Berechnung der Bewegungen aller Satelliten zuständig. Es war nicht bekannt, wie diese aufgebaut ist und die Berechnungen im Detail durchführt werden. Außerdem best...    »

Using the RacoonLab, simulations can be performed in the area of on-orbit service. A controlled approach to a target is part of the mission. Within the simulation environment there are different modules with different tasks and one of them is the mechanicsimulation. It is responsible for the calculation motion equations of all satellites. It was not known how the simulation is constructed and how it performs the calculations in detail. Moreover, there was a presumption that the code was not ne...    »

Subject:
MAS Maschinenbau