Modeling and simulations of quantum cascade lasers for frequency comb generation
Modellierung und Simulationen von Quantenkaskadenlasern zur Frequenzkammgenerierung
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Jirauschek, Christian (Prof. Dr.)
Jirauschek, Christian (Prof. Dr.); Bungartz, Hans-Joachim (Prof. Dr.)
ELT Elektrotechnik; PHY Physik
quantum cascade lasers, mode locking, frequency combs
Quantenkaskadenlasern, Modenkopplung, Frequenzkammgenerator
Quantum cascade lasers (QCLs) are unipolar, semiconductor devices emitting coherent radiation in the underdeveloped far- and mid-infrared portions of the electromagnetic spectrum. QCLs achieve lasing in those frequencies by "quantum engineering" of the optical transition in epitaxially grown quantum well heterostructures. Sub-nano scale control over the quantum well thickness ensures that the available conduction band states take only discrete energy values, where the energy spacing between the...    »