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Original title:
Isolation and proteinchemical characterization of HMW-gliadins from wheat flour
Translated title:
Isolierung und proteinchemische Charakterisierung von HMW-Gliadinen aus Weizenmehl
Author:
Schmid, Markus Josef Anton
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Sieber, Stephan (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
In order to extensively characterize HMW-gliadins from wheat, an isolation method based on size exclusion chromatography was developed. The resulting protein fraction was analyzed using chromatographic, electrophoretic and mass-spectrometric methods. It was shown that HMW-gliadins are oligomeric proteins containing all gliadin types and glutenin subunits of wheat, which are cross-linked by intermolecular disulfide bonds. Systematic blocking of thiol groups showed that the native disulfide bonds...     »
Translated abstract:
HMW-Gliadine aus Weizen wurden durch Extraktion/Größenausschlusschromatographie isoliert. Die erhaltene Proteinfraktion wurde mit chromatographischen, elektrophoretischen und massenspektrometrischen Methoden charakterisiert. HMW-Gliadine sind oligomere, über intermolekulare Disulfidbindungen verknüpfte Proteine, an deren Bildung alle Gliadintypen und Gluteninuntereinheiten des Weizens beteiligt sind. Durch gezielte Blockierung von Thiolgruppen wurde gezeigt, dass die nativen Disulfidbindungen vo...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1422350
Date of submission:
18.01.2018
Oral examination:
16.07.2018
File size:
6969553 bytes
Pages:
121
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20180716-1422350-1-3
Last change:
13.08.2018
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