Inventory optimization under uncertainty and fixed cost structures: Theoretical foundations and data-driven applications
Lagerhaltungsoptimierung unter Unsicherheit und Fixkosten: Theoretische Grundlagen und datengetriebene Anwendungen
Fakultät für Wirtschaftswissenschaften
Minner, Stefan (Prof. Dr.)
Minner, Stefan (Prof. Dr.); Erkip, Nesim K. (Prof., Ph.D.)
WIR Wirtschaftswissenschaften
TUM classification:
WIR 778d; WIR 780d
This thesis presents approaches towards optimizing stochastic inventory control and production settings. The theory of optimal inventory control under fix costs is extended by cyclically changing order fix costs. Two practical inventory problems from retail, both considering handling efforts, are solved by data-driven optimization to model non-stationary uncertainty. The production sequence of an automotive supplier who produces just-in-sequence on a mixed-model assembly line is optimized via re...    »

Diese Arbeit präsentiert Ansätze, welche stochastische Lagerhaltungs- und Produktionsprobleme optimieren. Die Theorie zur optimalen Lagerhaltung unter Fixkosten wird durch zyklisch variierende Fixkosten erweitert. Zwei Praxisprobleme aus dem Einzelhandel welche manuelle Aufwände berücksichtigen werden mit daten-getriebener Optimierung gelöst um nicht-stationäre Unsicherheit abzubilden. Die Produktionssequenz eines Automobilzulieferers der sequenzgetreu in einer Mehrvariantenfließfertigung produz...    »

18.01.2018