Algorithmic and Protocol Level Countermeasures to Protect Cryptographic Devices
Algorithmische und protokollorientierte Gegenmaßnahmen zum Schutz kryptographischer Implementierungen
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Sigl, Georg (Prof. Dr.)
Sigl, Georg (Prof. Dr.); Mangard, Stefan (Prof. Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik; ELT Elektrotechnik
Polynomial Masking, Multi-Party Computation, Addition Chains, AES, Tower Fields, Shuffling, Leakage-Resilient PRF, Re-keying, Localized EM Attacks, Spatial Randomization, Permutation Networks
TUM classification:
DAT 460d
The main challenge in the field of embedded cryptographic devices is to develop cryptographic implementations which are resistant against both side-channel and fault attacks, while retaining acceptable security levels within budget and physical constraints. Although many countermeasures have been proposed in literature, no conclusive nor satisfactory solution has been found yet. This thesis provides a step forward towards the design and evaluation of algorithmic and protocol-level countermeasure...    »

Die größte Herausforderung auf dem Gebiet der eingebetteten kryptographischen Geräte besteht darin, kryptographische Implementierungen zu entwickeln, die sowohl gegen Seitenkanal- als auch Fehlerangriffe resistent sind. Obwohl viele Gegenmaßnahmen in der Literatur vorgeschlagen wurden, ist für viele Anwendungen noch keine zufriedenstellende Lösung gefunden worden. Diese Doktorarbeit ist ein Schritt zur Gestaltung und Bewertung der Sicherheit von algorithmischen und protokollorientierten Gegenmaß...    »

08.02.2018
13.07.2018