Leadership in the 21st Century: The Digital Transformation, Organizational Hierarchies and Networks
Führung im 21. Jahrhundert: Die digitale Transformation, organisationale Hierarchien und Netzwerke
Fakultät für Wirtschaftswissenschaften
Welpe, Isabell M. (Prof. Dr.)
Welpe, Isabell M. (Prof. Dr.); Mohnen, Alwine (Prof. Dr.); Kaiser, Stephan (Prof. Dr.)
WIR Wirtschaftswissenschaften
Digital transformation, organizational hierarchies, networks, work design, leadership, emotion displays, stakeholder management
Digitale Transformation, organisationale Hierarchien, Netzwerke, Arbeitsgestaltung, Führung, Emotionsausdruck, Stakeholder Management
TUM classification:
WIR 540d; WIR 550d
This thesis contributes to our understanding of leadership in the 21st century by analyzing three central developments that leaders are currently facing: The digital transformation, changes of organizational hierarchies as well as organizational networks. Four empirical chapters demonstrate the vast changes of work design and leadership in the digital era, reveal the influence of leaders’ emotion displays on organizational hierarchies as well as the importance of leading organizational networks...    »

Diese Dissertation trägt zu einem besseren Verständnis von Führung im 21. Jahrhundert bei, indem sie drei zentrale Entwicklungen analysiert, mit denen Führungskräfte aktuell konfrontiert sind: Die digitale Transformation, Veränderungen in organisationalen Hierarchien sowie von organisationalen Netzwerken. Vier empirische Kapitel zeigen die vielen Veränderungen von Arbeit und Führung im digitalen Zeitalter auf, demonstrieren den Einfluss des Emotionsausdrucks von Führungskräften auf organisationa...    »

02.05.2017
31.07.2017