Auswahlgespräche als Instrument der Eignungsprüfung zum Lehramtsstudium
Möglichkeiten und Grenzen am Beispiel der TUM School of Education
Admission Interviews as Aptitude Testing Tool for Teacher Training
Translated subtitle:
Potential and Limitations Illustrated by the Example of the TUM School of Education
Fakultät TUM School of Education
Prenzel, Manfred (Prof. Dr.)
Prenzel, Manfred (Prof. Dr.); Seidel, Christina (Prof. Dr.)
EDU Erziehungswissenschaften
Auswahlgespräche, Eignungsfeststellung, Hochschulzugang zum Lehramtsstudium
Admission Interviews, Aptitude Testing, Admission to Teacher Training
TUM classification:
EDU 510d
Die Dissertation umfasst eine Evaluation von Auswahlgesprächen als selektives und beratendes Instrument der Eignungsprüfung zum Lehramtsstudium. Anhand von quantitativen und qualitativen Daten einer Bewerberkohorte (N = 237) an der TUM School of Education werden Selektionseffekte, die Durchführungsqualität sowie die Akzeptanz von Auswahlgesprächen empirisch untersucht. Ziel ist es, das angewandte Zulassungsverfahren zu optimieren und hochschulübergreifende Empfehlungen für den Einsatz und die Ge...    »

The dissertation evaluates admission interviews as a selective and advisory aptitude testing tool for teacher training. Quantitative and qualitative data of a cohort of applicants for teacher training (N = 237) at the TUM School of Education are analysed with regard to selection effects, the quality of implementation and the acceptance of admission interviews. The aim is to optimise the admission procedure and to develop recommendations concerning the implementation and conception of admission i...    »

22.07.2015
3196879 bytes