Cononsolvency of PNIPAM in water/alcohol mixtures - A neutron scattering study
Cononsolvency von PNIPAM in Wasser/Alkohol-Mischungen - Eine Untersuchung mit Neutronenstreuung
Fakultät für Physik
Papadakis, Christine M. (Prof., Ph.D.)
Papadakis, Christine M. (Prof., Ph.D.); Böni, Peter (Prof. D.)
PHY Physik
cononsolvency, thermoresponsive polymers, neutron scattering, TR-SANS, QENS, colloidal growth
cononsolvency, thermoresponsive Polymere, Neutronenstreuung, TR-SANS, QENS, Wachstum kolloidaler Partikeln
TUM classification:
PHY 600d; WER 490d
The behavior of the thermoresponsive poly(N-isopropyl acrylamide) PNIPAM in mixtures of water and short chain alcohols is the main subject of this dissertation. By means of time-resolved small-angle neutron scattering, the aggregation kinetics of PNIPAM-based materials in mixed solvents above the phase separation is studied, and theoretical models are employed to quantify the observed influence on a mesoscopic length scale. By means of quasielastic neutron scattering, the solvation mechanism of...    »

Das Ziel dieser Arbeit ist, die Eigenschaften des thermoresponsiven Polymers Poly(N-isopropylacrylamid) in Lösungsmittelgemischen aus Wasser und Alkohol zu untersuchen. Mit zeitaufgelöster Neutronenkleinwinkelstreuung klären wir den Einfluss der Solvatationsumgebung auf die Struktur der Mizellen und auf deren Aggregation oberhalb des Phasenübergangs auf. Theoretische Modelle werden verwendet, um die Aggregation zu beschreiben. Mit quasielastischer Neutronenstreuung untersuchen wir die molekulare...    »

22.04.2015
29.06.2015