Development and Analysis of an Elasto-flexible Morphing Wing
Entwicklung und Analyse eines Elastoflexiblen Formvariablen Flügels
Fakultät für Maschinenwesen
Breitsamter, Christian W. M. (Prof. Dr.)
Breitsamter, Christian W. M. (Prof. Dr.); Hornung, Mirko (Prof. Dr.)
MAS Maschinenbau
Configuration aerodynamics, adaptive wing, membrane wing, experimental aerodynamics
Konfigurationsaerodynamik, adaptiver Flügel, Membranflügel, experimentelle Aerodynamik
This work presents the investigation of a biologically inspired morphing wing consisting of an articulated frame structure and an elasto-flexible membrane cover. This design allows large changes in planform and airfoil shape, which can be used to adapt the aerodynamic characteristics to varying flight conditions. Results from wind tunnel tests and numerical simulations show the aerodynamic characteristics of the wing as a function of the planform configuration as well as the influence of the pas...    »