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Original title:
Characterization of the aroma-impact compounds in Thai durian (Durio zibethinus L. ‘Monthong’)
Translated title:
Charakterisierung der Schlüsselaromastoffe in Durian (Durio zibethinus L. ‘Monthong’) aus Thailand
Author:
Li, Jiaxiao
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
Abstract:
Durian, a tropical fruit native to Southeast Asia, is infamous for its strong and unusual odor, combining an intense sulfury with a sweet, fruity note. Using the molecular sensory science concept, 46 odorous compounds were identified in durian, the 20 most potent of which were quantitated by stable isotope dilution assays. Sensory experiments revealed ethyl (2S)-2-methylbutanoate (fruity) and 1-(ethylsulfanyl)ethanethiol (roasted onion) as the key aroma compounds of durian. These two compounds,...     »
Translated abstract:
Durian, eine in Südostasien beheimatete Frucht, ist berüchtigt wegen ihres starken und außergewöhnlichen Geruchs. Dieser vereint eine intensiv schweflige Note mit einer süß-fruchtigen Note. Mit dem Konzept der molekularen Sensorik wurden 41 geruchsaktive Verbindungen in Durian identifiziert, die 20 potentesten davon wurden über Stabilisotopenverdünnungsanalysen quantifiziert. Sensorische Versuche ergaben Ethyl-(2S)-2-methylbutanoat (fruchtig) und 1-(Ethylsulfanyl)ethanthiol (nach Röstzwiebeln) a...     »
ISBN:
978-3-938896-84-6
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1206133
Date of submission:
09.04.2014
Oral examination:
29.07.2014
Last change:
29.08.2014
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