mediatum - digital collection management

Originaltitel:
Complexity and Approximation of Fundamental Problems in Computational Convexity
Übersetzter Titel:
Komplexität und Approximation grundlegender Probleme in der Computational Convexity
Fakultät für Mathematik
Gritzmann, Peter (Prof. Dr.); Brandenberg, René (Dr.)
Gritzmann, Peter (Prof. Dr.); Schulz, Andreas (Prof. Dr.); Hernández Cifre, Maria (Prof. Dr.)
Fachgebiet:
MAT Mathematik
Stichworte:
Computational, Convexity, Containment, Core Sets, Hausdorff distance, Norm maximization, Transversal, Helly-Type Theorem, Convex Geometry, Geometric Inequalities, Approximation
Übersetzte Stichworte:
Computational, Convexity, Containment, Core Sets, Hausdorff Abstand, Normmaximierung, Transversale, Helly-Typ Aussage, Konvexgeometrie, Geometrische Ungleichungen, Approximation
Schlagworte (SWD):
Computational convexity; Komplexitätstheorie; Approximationstheorie
TU-Systematik:
MAT 520d; MAT 910d
Kurzfassung:
The thesis investigates several fundamental problems in Computational Convexity, i.e. it studies algorithmic questions on convex sets in unbounded dimensions. Throughout, a particular focus is put on the question how the dimension influences the complexity and approximability of these problems. For a geometric fundament, we use symmetry coefficients of convex bodies to sharpen classic geometric inequalities and formulate them in a dimension independent way. We employ the theory of Fixed Par...    »