A hybrid CMOS-imager with integrated solution-processable organic photodiodes
Ein hybrider CMOS-Sensor mit gesprühten organischen Photodetektoren
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Lugli, Paolo (Prof., Ph.D.)
Lugli, Paolo (Prof., Ph.D.); Finley, Jonathan J. (Prof., Ph.D.)
ELT Elektrotechnik
Organic photodetectors, CMOS-imager, solution-processable polymers
Organische Photodetektoren, CMOS-Sensor, aus einer Lösung prozessierbare Polymere
The solution-processability of organic photodetectors allows a straightforward combination with other materials and technologies, including inorganic ones, without increasing cost and process complexity significantly compared to conventional crystalline semiconductors. Present CMOS-imagers exhibit a small pixel fill factor of about 30 % which decreases the light sensitivity significantly. The fill factor can be increased up to 100 % by replacing the silicon photodiodes with an organic photoa...    »