Bachelorarbeit
Autor(en):
Gu, Jingjing
Titel:
Characterization of univariate return distributions and tests for normality
This thesis has the intent to give an overview about the statistical methods and techniques, which can be used to describe and characterize univariate return distributions statistically, i.e. to summarize a lot of information of the distribution in one number. For example, what is the average of the observated values? How much do the observated values vary from the average? How does the assumed distribution may look like? For that, measures of the shape, i.e. measures of central tendency, of sta...    »

übersetzter Abstract:
Die vorliegende Bachelorarbeit hat das Ziel, einen Überblick über die statistischen Methoden und Techniken zu geben, um univariate Renditeverteilungen statistisch zu beschreiben und zu charakterisieren. Dies bedeutet, sehr viele Informationen einer Verteilung in einer Zahl zusammen zu fassen. Zum Beispiel, was ist der Durchschnittswert der beobachteten Werte? Wie sehr unterscheiden sich die Werte vom Durchschnitt? Wie könnte die angenommene Verteilung aussehen? Deshalb werden insbesondere Lagema...    »

Stichworte:
Measure of central tendency, measure of statistical dispersion, skewness, kur- tosis, parametric distribution models, Maximum-Likelihood-Method, Tests for normality, Shapiro-Wilk-Test
PD Dr. Aleksey Min
Prof. Dr. Matthias Scherer